Kan man sälja företag då man vill lägga ner verksamheten?

När man upplever att det är dags att lägga ner verksamheten så kan man göra det på lite olika sätt. En del väljer likvidation som de själva genomför, och det är förstås en väg som kan upplevas som säker och enkel, i varje fall om man inte har något emot en massa administrativt arbete. Nedläggning av ett aktiebolag kommer med många regler och är på många sätt mycket mer komplicerat än att starta en ny firma. Man kan sälja företag då man vill lägga ner verksamheten och då kan man välja en tjänst som går ut på att ett annat företag tar hand om avvecklingen i egen regi.

Sälja företag eller låta det vila?

Det finns de som låter ett bolag vila med tanken om att det kommer att bli aktuellt att jobba med det igen i framtiden. Det här kan vara ett bra val då man till exempel ser en mening med att ge bort företaget till barn och barnbarn som ett slags arv. Många gånger så ges dock rekommendationen att inte göra på detta sätt eftersom ett vilande bolag fortsatt kostar pengar och uppmärksamhet. Då kan det vara mycket smidigare att sälja företag för att på så vis få ut pengarna för det och fria tiden till annat. Vad man väljer är högst personligt och det är klart att man ska få rådgivning för att fatta rätt beslut.

Vad betyder snabbavveckling?

Med snabbavveckling så kan man få företaget avvecklat av proffs på detta. Man säljer sitt aktiebolag och släpper sedan taget. Den som köper kommer att ta hand om hela processen med registrering hos Bolagsverket och allt annat som krävs för att bolaget helt ska upplösas. Det här kan ta upp till 9 månader och ibland mer så det är en ganska rejäl hjälp som det rör sig om. När man väljer att snabbavveckla på detta vis så är det förstås mycket viktigt att man vänder sig till en seriös aktör som har erfarenheten och som inte kommer att slarva med det administrativa arbetet.

När man säljer företaget för avveckling på detta vis så kan man helt släppa det samma dag som försäljningen är avklarad. Man får veta vilka dokument som måste finnas med för att köparen ska klara av att lägga ner aktiebolaget, och är man bara noga med att ge korrekt information så kommer denna typ av försäljning att bli mycket smidig.

Kan man ångra sig?

Om man väl har genomfört försäljningen av aktiebolaget så kan man knappast ångra sig. Det här påminner lite om den typ av avveckling som man kan ta hand om själv med bolagsstämma och som går i kraft i samband med beslutet som publiceras där datum för avslut anges. Det är verkligen viktigt att man vet vad man gör då man säljer ett aktiebolag för att avveckla det. Vill man börja om igen efter detta så kommer det att bli med ett helt nytt bolag.

Vikten av professionalitet

När man ska avveckla företaget så är professionalitet otroligt viktigt. Om man missar en sak som att betala in en skatt så kan det få långtgående konsekvenser. Detta även om man har valt att sälja företag för att låta någon annan sköta avvecklingen. Det är därför som man ska vara så noga med vem man säljer till. Så är det förstås också om man säljer bolaget för att låta någon driva det vidare. På sätt och vis så kommer namnet för företaget och dess hantering att kopplas till en själv även efter det att man har sålt, och det bör man komma ihåg. Dessutom så är det mycket trevligare att ha med professionella personer att göra som beter sig på ett bra och lagligt sätt!