Skaffa läkarintyg körkort för att köra vänner i buss

Sommar efter sommar åkte Janne och hans vänner Sverige runt för att höra livemusik. Drömmen om att åka tillsammans i en buss var inte ny. De skojade ju varje sommar om att Janne borde ordna busskörkort för att köra hela gänget till sommarens festivaler.

Till sist gjorde Janne slag i saken men det hela gick inte som tänkt. Han kunde nämligen inte få godkänt läkarintyg körkort som krävs för buss. Det hela föll på hans syn och det kanske inte kom som en överraskning…

Läkarintyg körkort för buss kräver god syn

För att få läkarintyg för körkort för buss så krävs det att man har minst 0,5 synskärpa med båda ögonen öppna. Det är detta som kallas för binokulärt synfält. Den som vill få körkort för buss måste ha minst 0,8 synskärpa på det bästa ögat och minst 0,1 i det öga som är sämre.

För Janne föll det hela alltså på synen. Inte för att det inte går att köra med glasögon. Det gör det ju. Men det upptäcktes att Janne hade en form av synfältsdefekt som skulle sätta andra människor i livsfara om det var han som körde bussen. Det var ett hittills dolt synfel som Janne inte hade varit medveten om.

Möjligheten var ett intyg från en specialist men Janne kände själv att han inte ville ta detta ansvar. Istället bestämde han sig för att föreslå att de skulle hyra både buss och chaufför för att åka tillsammans i en stor buss till sommarens festivaler.

Slutet gott allting gott

Jannes synundersökning i hopp om att få läkarintyg för körkort till buss visade sig ändå vara väldigt bra att göra. När Janne insåg att han hade lite mer problem med synen än vad han hade trott så bokade han genast in tid med ögonspecialist för att se vad han behövde göra åt saken.

Det var verkligen inte dumt. Inte för att han fick busskort utan för att han fick hjälp med bättre glasögon såväl som en korrigerande operation. När sommaren kom och gänget åkte iväg tillsammans i den hyrda bussen så var Janne väldigt nöjd.

Det skojades friskt om att det var tur att blindstyret Janne inte satt bakom ratten och det tog Janne med humor och kärlek. Han var själv väldigt glad att slippa den ständiga huvudvärk han hade upplevt i flera års tid samt att plötsligt se världen genom fönstren på bussen på ett nytt sätt.

Festivalsommaren blev den bästa någonsin och det särskilt för Janne. Han slopade helt planerna om framtida jobb som busschaufför men kände sig väldigt tacksam över denna plan då den ju ledde till att han upptäckte sitt dolda synfel och äntligen gjorde något åt det.